PRESENTATION


Ia Säflund
Om min verksamhet som
bild- och textilkonstnär

Om en del av mina bilder ser lite gammaldags ut, så beror det på att jag gärna övar efter mästare som Rembrandt och en del akvarellmålare från 1700-talet, bl a Turner och Gainsborough.

AKVARELL
målar jag när jag vill skildra naturen. Det blir oftast berg, stenar, träd och vatten.

Med tiden har det blivit alltmera blandteknik; jag för in tusch, akryl och gouache.

Jag är fascinerad av olika väder, av djupet i ett landskap, och av livfullheten i ett vattendrag.

Jag experimenterar med ristningar, rinningar, urtvättningar och stearinmaskeringar.

Det spännande med akvarellmålning är att den går sina egna vägar, så det gäller att vara öppen för det som händer och inte bli frustrerad när det inte blir som jag tänkt mig.

TUSCH
målar jag helst med när det är intressant med svärta, gråtoner och kontraster.

Tusch (och svart akrylfärg) ger en djupare svärta än akvarell, vilket jag ibland vill ha. Vattenfasta tuschpennor använder jag för att göra konturer på olika slags motiv.

Jag övar landskap efter kinesiska traditionella mästare som t ex Fu Baoshi, Li Keran och Li Huayi.  En del YouTubefilmer visar hur tuschmålarna arbetar, framförallt olika sätt att använda penslarna.








 

OLJA
målar jag med när jag vill ha substans och starkare former och färger. Vattenlösliga färger och små format gör att jag lätt kan måla olja hemma. Det ger mig en härligt inspirerande inblick i konsthistorien att öva efter gamla mästare som t ex Constable, Corot och Manet.

TEXTIL
Periodvis gör jag bilder i tygapplikation, som också kan innehålla skinn, pärlor och fjädrar. Möjligheterna är oändliga : )

Dockor (”art dolls”) syr jag när jag vill göra tredimensionella gestalter. Någon slags textila skulpturer kan man kanske kalla det. Jag gör också småhantverk och säljer på julmarknader mm. Någon slags instinkt gör att jag gärna plockar fram ylletyger, pälsbitar och garner frampå höstkanten.

Framöver kommer även textila alster att visas här på hemsidan.




















 




 


Åter